Behandling av testosteronbrist

Testosteronbrist kan behandlas

Om du inte mår bra och vill diskutera några av dina symtom, uppmanar vi dig att kontakta din läkare för att få hjälp med bedömning.

Diagnos av testosteronbrist

Om det finns tecken på testosteronbrist utför läkaren olika undersökningar och tester för att bekräfta misstanken. Undersökningarna inkluderar:

 • Medicinsk historia - din läkare kommer att fråga om dina symtom och kartlägga din medicinska historia
 • En allmän fysisk undersökning
 • Blodprover för att bl.a. bestämma hormonnivåer

Hitta kliniker som kan testa dig för testosteronbrist här.

Behandling av testosteronbrist

När testosteronbristen och dess orsak har fastställts kommer läkaren att bestämma vilken behandling som är bäst utifrån resultaten. Testosteronbrist kan behandlas med flera olika läkemedelsformer.

Effekten av behandling av låga testosteronnivåer har beskrivits noggrant i flera olika vetenskapliga studier. Behandling av testosteronbrist kan förbättra både mentalt och fysiskt välbefinnande. Behandlingen kan öka både sexuell tillfredsställelse och livskvalitet. Den kan också förhindra andra följder av testosteronbrist.

Uppföljning och kontroller

Eftersom behandlingen av testosteronbrist är individuell och baserad på behov och ålder görs alltid regelbundna kontroller efter att behandlingen påbörjats. Liksom alla andra läkemedelsbehandlingar är behandling av testosteronbrist också förknippad med biverkningar. I vissa fall är det inte möjligt att behandla eftersom patienten har en annan medicinsk sjukdom.

Prata med din läkare om testosteronbrist

Om du tror att du kan ha symtom på testosteronbrist bör du kanske göra något åt det

Om du tror att du kan ha symtom på lågt testosteron bör du prata med din läkare. Testosteronbrist är inte ett enkelt ämne att prata om och många män undviker att tala om det i månader, till och med år. Men ju för du pratar om problemet, desto snabbare kan du få hjälp.

Det kräver mod att berätta för en läkare om sina symtom. Men de kan inte veta vad ditt problem är förrän du nämner det - så om du inte tar det första steget får du inte den hjälp du behöver.

Din läkare kommer bedömma dina symtom och ställa kompletterande frågor bland annat om din hälsa, samliv, läkemedel, kost och motion.

Om du genomför online-symtomkontrollen skriver du sedan ut dina resultat och tar dem med dig till ditt möte med din läkare. Detta kan hjälpa till att göra ditt samtal enklare.


Bryta isen

Om du är generad över att nämna dina specifika symtom kan du prova detta: "Jag har hört mycket om effekterna av lågt testosteron och tror att jag är drabbad - kan vi prata om det?”

Du kan sedan visa utskriften av online symtom kontrollen som underlag för fortsatt samtal.

Prata med din partner om testosteronbrist

Varför prata med din partner?

Om du lider av testosteronbrist är det inte bara ditt problem, det påverkar också din partner och det påverkar hela din relation.

Sex är en viktig del av människans liv, så när du har svårigheter i sovrummet kan du avskärma dig fysiskt och inte ens känna att du kan visa någon kärlek till din partner eftersom du inte vill att det ska leda till sex.

Du kan till och med avskärma dig känslomässigt eftersom du känner att du inte kan oroa din partner med dina problem.

Din partner kan å andra sidan känna sig arg, avvisad, oälskad och börja avskärma sig känslomässigt och även skuldbelägga sig eftersom den kan känna att du inte tycker att den är attraktiv längre eller tro att du har hittat någon annan.

Att lösa problemet med testosteronbrist är mycket lättare om du och din partner är öppna om det. Ni kommer båda att må bättre om ni är ärliga. Eventuella skuldkänslor kan minska och att lösa problemet blir en teaminsats, inte något du behöver göra ensam.

Berätta för din partner

 • välj en tid då du är både utvilad och avslappnad
 • se till att du inte blir distraherad eller avbruten.
 • Börja helt enkelt: ”Jag är orolig för vårt relation” - eller visa din partner den här webbplatsen
 • beskriv de symtom du upplever och vad problemet är
 • säg vad du känner så att din partner kan förstå
 • försäkra din partner att du inte skyller på henne/honom och att du fortfarande bryr dig om henne/honom
 • förklara vad du vill göra, så att han/hon vet att du har en lösning i åtanke
 • berätta för din partner vad du vill att han/hon ska göra, så att han/hon är medveten om vilket stöd du behöver

 

Tips

 • Ta dig tid att fundera över hur testosteronbrist har påverkat dig
 • Tänk på hur testosteronbrist kan påverka din partner
 • Ta dig tid att tänka igenom hur du kan nämna ämnet för din partner. Avsätt sedan tid för samtal
 • Boka tid hos din läkare
 • Ta gärna med din partner till ditt möte med din läkare

Hitta kliniker som kan testa dig för testosteronbrist här.